miercuri, 8 februarie 2012

4. Colul uternin (cervix)

Colul uterin este partea de jos a uterului (face parte din uterul insusi), ce intra in vagin. De fapt este singura parte din uter pe care o putem simti cu usurinta prin pipaire. Asa cum mucusul cervical se afla intr-o continua schimbare, datorita influentei hormonale, asa si colul uterin este influentat de hormonii feminini (estrogen si progesteron) si se schimba pe parcursul unui ciclu menstrual.
Schimbarile colului uterin este un semn fertil principal care necesita mai multe luni (cicluri menstruale) si ceva mai multa rabdare pana sa te obisnuiesti cu el si sa vezi usoarele transformari ale acestuia in timpul unui ciclu menstrual. Totodata nu este obligatoriu de verificat acest semn, dar el poate fi de ajutor in cazurile in care celelalte doua semne fertile principale ( temperatura bazala si/sau mucusul cervical) nu sunt suficient de clare. Totodata eu cred ca este important sa ne cunoastem corpul, pentru a ne fi mai usor sa ne incredem in el, sa il apreciem si sa il iubim. Si colul uterin este o parte foarte importanta a corpului nostru, chiar daca nu il vedem.
Gandeste-te ce rol important si minunat are colul uterin in viata noastra. El este ca o “poarta” ce se inchide atunci cand nu doreste ca “cei dinafara” (microbii) sa intre in centrul cel mai intim a corpului nostru, uterul si se deschinde atunci cand doreste sa invite pe “cei dinafara” sa intre (spermatozoizii) si sa permita totodata iesirea din uter, din corpul nostru, a sangelui (uterul se curata, se reinnoieste, se purifica), a mucusului fertil. Totodata aceasta parte mica a corpului are un rol important in sarcina (protejand bebelusul pe toata perioada sarcinii) si in nasterea acestuia.
Verificarea colului uterin
In cazul in care te-ai hotarat sa verifici colul uterin, atunci acesta poate fi verificat odata cu mucusul. Daca verifici mucusul cervical intern, atunci verificarea colului uterin poate sa para mai “naturala”, mai usoara.
Deci in primul rand este important sa nu uiti sa te speli bine pe maini cu apa si sapun si sa ai grija ca unghiile sa fie bine taiate si pilate. Este important sa nu folosesti manusi medicale , uleiuri, creme sau geluri, deoarece pe deoparte, te va incurca in verificarea mucusului si pe de alta parte aceste produse sunt pline de talc, chimicale, parfumuri si pot irita si distruge flora vaginala ( inafara de uleiurile naturale comestibile, in special uleiul de masline, de migdale dulci, de susan, de seminte de struguri – aceste uleiuri pot fi folosite ca lubrificante in zilele nefertile, cand senzatia vaginala este de uscat). Spre deosebire de mucusul cervical, colul uterin este verificat doar odata pe zi, la aceeasi ora, cu aproximatie. De exemplu, te poti hotara sa verifici dimineata cand te trezesti sau seara dupa baie. Colul uterin se schimba in timpul zile nu numai in timpul unui ciclu, deobicei noaptea – dimineata devreme este mai sus, mai tare si mai inchis si la orele dupa- amiezei este mai jos, mai moale si mai deschis.
Gaseste-ti pozitia cea mai comoda, statul pe WC sau pe vine este deobicei pozitia aleasa de cele mai multe femei, dar poate preferi sa stai intinsa pe pat cu picioarele indoite. Oricum este important sa verifici de fiecare data in aceeasi pozitie, deoarece colul va fi simtit diferit in pozitii diferite. Incepe sa verifici colul uterin dupa ce menstruatia s-a terminat, dupa cum am spus, o data pe zi, la aceeasi ora. Incearca sa te relaxezi, respira incet si adanc. Cand esti pregatita, incet, cu finete si multa dragoste si respect, introdu degetul aratator in vagin. Colul uterin se afla pe peretele de sus si din fata a vaginului, peretele apropiat de burta. Se simte ca o “biluta” cam de marimea unei cirese .
Cand verifici colul uterin trebuie sa fii atenta la urmatoarele lucruri: unde se afla colul uterin, in ce pozitie, care este textura lui, cum este umiditate, si cum este deschizatura orificiului. In continuare voi explica fiecare din aceste situatii si care sunt posibilitatile. Acum aceste situatii difera de la o femeie la alta. De exemplu, cand voi spune ca pozitia colului uterin este sus, aceasta nu inseamna ca la fiecare femeie este la fel de sus. Nu pot spune ca acesta se afla sus la trei cm de peretele vaginal. Sus pentru tine este aceea pozitie in care colul TAU se afla cel mai sus pe care l-ai simtit pana acum.
Schimbarile colului uterin
Pozitia colului uterin Acesta poate fi sus, jos, si undeva intre cele doua pozitii, voi numi aceasta pozitie la mijloc. Cand colul uterin se afla sus, acesta se afla adanc in vagin, va fi mai greu de pipait, orificiul este greu de gasit sau chiar nu il vei gasi. Tot odata vei simti colul uterin mai lung, ” separat” de peretele vaginal, ca si cum acea “biluta” are un “gat’. Acest “gat” de obicei se simte mai tare decat “biluta”. Cand colul uterin se afla jos, acesta se afla mai aproape de intrarea in vagin, va fi usor de pipait, poti gasi cu usurinta orificiul. Totodata, aproape ca nu vei simti “gatul” sau nu il vei simti deloc si “biluta” parca s-ar scufunda in peretele vaginal. Aproape fiecare femeie are cateva zile in timpul unui ciclu cand poate simti in timpul actului sexual, o anumita durere sau incomoditate. De obicei asta se intampla in zilele dupa ovulatie sau imediat dupa menstruatie, deoarece in aceste zile colul uterin se afla in pozitia sa cea mai joasa si penisul atinge cu usurinta colul uterin. Cand colul uterin se afla intre cele doua pozitii, la mijloc, atunci “biluta” nu mai e asa de scufundata in peretele vaginal, “gatul” poate fi simtit dar nu e lung, si inca e usor de pipait, poate vei simti ca orificiul e ceva mai greu de gasit, dar nu imposibil.
Textura colului uterin . Colul uterin, adica” biluta”, poate fi intr-un ciclu, moale, asa ca buzele tale sau tare, asa ca varful nasului. Intre cele doua situatii, textura medie, colul uterin inseamna ca ori a fost tare si incepe sa se inmoaie ori a fost moale si incepe sa se intareasca. De fapt, colul se va simti mai tare in interior si mai moale in exterior. De exemplu cand apesi pe pernuta unuia dintre degete, la inceput este moale, dar daca apesi putin mai tare ajungi la o partea interna a degetului care este mai dura.
Deschiderea orificiului colului uterin Orificiul colului uterin se afla cu aproximatie in centrul “bilutei”. Forma lui este diferita de la femeile care nu au nascut niciodata vaginal si cele care au nascut vaginal (o data sau de mai multe ori). La primele acest orificiu este rotund si la celelalte este oval, lunguiet. Totodata orificiul acesta va fi mai mare cu cat femeia trece prin mai multe nasteri vaginale. Orificiul poate fi deschis, inchis si deschizatura medie. Oricum acest orificiu se va simti usor deschis tot timpul. De aceea cand spun ca orificiul este deschis, atunci ma refer la situatia in care simti orificiul colului tau este la deschizatura maxima si inchis ma refer la situatie in care orificiul colului tau este de fapt la deschizatura minima. Oricum si cand orificiul colului tau se afla la deschizatura maxima aceasta deschizatura nu este mai mare de cativa milimetri.
Umiditatea colului uterin In cazul in care nu nu gasesti nici un mucus, chiar daca verifici intern, atunci poti la verificarea colului sa incerci sa simti daca colul uterin este umed sau uscat si sa notezi aceasta senzatie. Ca si senzatia vaginala in timpul verificarii mucusului, colul uterin poate sa fie uscat, lipicios, umed, ud, alunecos. Atunci cand simti ca este cel mai ud si mai alunecos acesta poate fi un indiciu ca esti in perioada fertila.
Incearca sa inveti sa diferentiezi aceste variatii ale colului uterrin, dar asa cum am spus, necesita mai mult timp si rabdare decat invatarea mucusului cervical. La inceputul menstruatiei, colul uterin este jos, usor moale si incepe sa se deschida pentru a permite iesirea sangelui menstrual. La sfarsitul menstruatiei, colul ramane tot jos, dar se inchide si se intareste. Cu cat este secretat mai mult estrogen, colul uterin incepe sa urce, sa se lungeasca, sa se inmoaie si sa se deschida. In perioada cea mai fertila, cu cat esti mai aproape de ovulatie, colul este sus, greu de gasit, orificiul este deschis si moale. Dupa ovulatie, colul uterin incepe sa se inchida, sa coboare si sa se intareasca. Ramane asa pana ce menstruatia se apropie cand incepe sa se inmoie putin si pe urma sa se deschida. In caz in care esti insarcinata, deobicei colul uterin nu iti da nici o indicatie in acest sens, schimbarile specifice sarcinii incepand de prin saptamana a cincea sau a sasea de sarcina dupa data ultimei menstruatii (sau a treia – a patra saptamana de la conceptie/ovulatie).
In continuarea vei gasi cateva linkuri cu fotografii cu colurile uterine a diferitelor femei, in timpul unui ciclu menstrual.
Primul site se cheama My beautiful cervix . acestea sunt fotografii ale colului uterin ce au fost luate zilnic pe perioada unui ciclu menstrual. Totodata in Pre and Post Coitus vei gasi fotografii ale colului uterin in ultima zi de ciclu menstrual, inainte si dupa sex, in care ambii parteneri au avut un orgasm. In urmatorul site, sunt mai putine fotografii, doar cateva fotografii pe ciclu, dar vei putea vedea diferentele intre colul diferitelor femei. Three Women’s Cervixes
In continuare ai sa gasesti un link in care poti gasi fotografii ale colului uterin in cazul unor diferite probleme.

Un comentariu:

  1. Vreau să mărturisesc despre ceea ce mi-a făcut o vrăjitorie pentru mine și pentru hubby.we am căsătorit din 2007 fără nici un semn de sarcină sau de concepere. Am plecat de la controlul nașterilor și nu am avut o perioadă.My gyro mi-a dat progesteron să sară - am inceput o perioada si am facut-o, dar nu am avut alta. Am facut o alta runda de progesteron, urmata de 100mg clomid timp de 5 luni, am urmat toate instructiunile medicilor, dar nu am avut nici un rezultat. Am cumparat truse de ovulatie Și în cele din urmă am luat 3 test atunci când am fost ovulație! Așa că am încercat de ani de zile! Ei bine, am fost foarte confuz, deoarece am continua să ia ept de testare ȘI ei toate păstrează transformarea a fi negativ! Chiar vreau o fetiță în timp ce hubbatul meu vrea un băiețel LOLL! Cred că încercăm prea mult, Ceea ce vă pot spune este că au fost atât de mulți ani acum și încă nu am perioada mea de ajutor, deoarece fiecare organism din jurul nostru era deja pe punctul de a-și pierde credinta pe us.no nu trebuia sa fugim pana cand nu am cantat o revista si m-am poticnit pe o pagina am gasit un subiect sau o linie de cap {A SPELL CASTER} care poate vindeca pe cineva de HIV si SIDA, , măriți-vă BREASTUL, vă ajutați să câștigați o LOTĂRIE VISA, să vă pierdeți GREUTATEA și chiar să primiți șase PACURI și să vă loviți BELLY, i-am dat o încercare și înainte să nu-l pot salva pe Priest Salami din cauza mea, făcând o vrajă pentru mine mi-a spus să merg și să fac dragoste cu hubby mea, apoi la nouă luni după vrajă și de a face dragoste cu soțul meu am livrat o gemeni un băiat și o femeie.Acest vraja numele castel este Priest Salami atât de mulți oameni sunt martorii minunata sa lucrare .. El este frumos, contactați-l purenaturalhealer@gmail.com WHATSAPP +2348105150446 dacă sunteți în orice situație dificilă Multumesc foarte mult !!

    RăspundețiȘtergere