miercuri, 8 februarie 2012

3. Mucusul cervical

Un alt semn fertil principal este mucusul cervical. Acesta are cateva roluri. In primul rand acest mucus formeaza un “dop” in colul uterin ce impiedica microbii din vagin sa intre in uter, care este un mediu steril. In al doilea rand, mucusul FERTIL are acelasi rol ca lichidul seminal. Spermatozoizii au nevoie de un anumit mediu si anumite conditii pentru a trai, misca si a ajunge la maturitate, altfel ei vor muri. Dupa ejaculare, spermatozoizii au nevoie de un alt “lichid” inlocuitor lichidului seminal. Ca femeie, fata de barbat, esti fertila doar pentru cateva zile in timpul unui ciclu menstrual. De aceea, doar in perioada fertila, organismul tau “are nevoie” de spermatozoizi (iti amintesti ca am vorbit in articolul Ciclul menstrual ca nu conteaza care sunt intentii si dorintele unei femei, organismul acesteia se pregateste in fiecare ciclu de o posibila sarcina). De aceea, organismul tau sau mai precis colul uterin (cervixul), cu cat se apropie de ovulatie, incepe sa secrete un mucus cu calitati fertile, ce seamna in calitate cu lichidul seminal si ce protejeaza spermatozoizii de aciditatea din vagin, ii hraneste in timp ce se afla in vagin si in colul uterin si tot odata ii ajuta sa se “catere” in interiorul colului uterin.
Totodata trebuie specificat ca mucusul cervical este diferit de secretia vaginala. Aceasta secretie nu neaparat este influentata de hormoni si are roluri diferite de cele ale mucusului cervical. Aceeasta secretie o simti cel mai bine in timpul excitarii sexuale, atunci cand nu exista sau exista putin mucus cervical vaginul parca ar fi usor ‘transpirat” si in cazul infectiilor vaginale (candidoza, trihomonas etc).
In timpul unui ciclu menstrual, mucusul cervical este intr-o continua schimbare. Aceasta schimbare este destul de sablonica la aceeasi femeie, ciclu de ciclu (in cazul ciclului ovulator) dar poate sa difere de la o femeie la alta. De aceea pentru a cunoaste aceste schimbari si ce spun ele, este nevoie de putina rabdare si cateva cicluri de verificare a mucusului, impreuna cu celelalte semne fertile. Oricum, dau un exemplu, care se poate potrivi la cele mai multe dintre femei, dar daca nu se potriveste atunci cauta schimbarile specifice corpului tau.
Schimbarile mucusului cervical
La sfarsitul menstruatiei, mucusul se usuca. Senzatia vaginala este de uscat. Cu toate ca pot fi cazuri in care la sfarsitul menstruatiei este secretata o scurgere transparenta si alunecoasa care se intinde putin. Aceasta secretie de fapt nu este mucus cervical ci este mucoasa care formeaza endometrul si inca nu a terminat sa se elimine cu sangele menstrual. De fapt teoretic este o parte din menstruatie, doar fara sangerare. Aceasta secretie nu tine mai mult de o zi pana la trei zile. Dupa aceasta secretie mucusul este uscat. Senzatia vaginala este de uscat sau usor “transpirata”. Esti in perioada nefertila a ciclului menstrual. La cateva zile dupa sfarsitul menstruatiei, incepe colul uterin sa secrete primul mucus din ciclul menstrual. Acest mucus este in cantitati destul de mici si este lipicios, alb sau usor galbui, opac, nu se intinde, are consistenta usor fainoasa. Senzatia vaginala este de uscat sau lipicioasa. In aceasta perioada femeia este infertila.
Cu cat foliculii incep sa secrete estrogen, mucusul devine mai “diluat” , mai subtire si mai umed, cremos, ca o lotiune de corp. Culoarea este tot alb sau galbui, opac. S-ar putea sa se intinda putin sau nu. Senzatia vaginala este de umeda si putin rece. Aceasta perioada poate sa fie infertila sau de fertilitate minima.
Cu cat ovulatia se apropie, mucusul devine din ce in ce mai transparent, mai ud, elastic (se poate intinde cativa centimetri) si alunecos, semanand cu un albus de ou crud. Senzatia vaginala este de uda, alunecoasa, bine lubrificanta. Aceasta perioada este foarte fertila. In imediata apropiere a ovulatiei mucusul incepe sa se reduca in cantitate si sa se usuce. Aceasta se poate intampla cu o zi sau doua inainte de ovulatie, in ziua ovulatiei sau in ziua de dupa ovulatie. Aceasta uscare poate avea loc treptat sau poate fi brusca.
Imediat dupa ovulatie, sub efectul progesteronului pot exista mucusul lotiune care sa se transforme in cel lipicios si pe urma sa se usuce. Sau poate fi secretat doar mucusul lipicios. Sau chiar s-ar putea ca nici un mucus sa fie secretat. In cazul in care nu are loc conceptia si nidarea, la sfarsitul fazei luteale incepe menstruatia. Sunt femei care cu cateva ore pana la doua-trei zile inainte de inceperea menstruatiei observa iar o secretie transparenta sau semitransparenta/semiopaca, alunecoasa, asemanatoare secretiei pe care am amintit-o imediat dupa sfarsitul menstruatie. Si in acest caz aceasta secretie este de fapt mucoasa endometriala (endometrul) care incepe sa se descompuna.
Mucusul cervical si sarcina
In cazul in care conceptia a avut loc, pana la nidare mucusul (in cele mai multe cazuri), are calitati nefertile si este secretat in cantitati reduse, ca la o faza luteala obisnuita. Dupa nidare, sub influenta hormonului progesteron, care incepe sa fie secretat in cantitati mai mari pentru a sustine endometrul sa nu se descompuna si sub influenta hormonului de sarcina bata Hcg, incepe sa fie secretate cantitati din ce in ce mai mari de mucus cervical tip “lotiune”. De aceea unul din simptomele de sarcina este mucus mai abundent decat de obicei in aceasta perioada.
Inca un fel de secretie care poate sa apara in timpul unui ciclu menstrual este mucusul cu sange, ceea ce in engleza se numeste “spotting”. Aceasta poate aparea in cazul tuturor felurilor de mucus, dar cel mai intalnit este in jurul ovulatiei, cand in mucusul transparent se pot vedea firisoare de sange, in jurul menstruatiei (cateva ore-zile inainte sau dupa menstruatie) sau in ziua in care are loc nidarea sarcinii.
Verificarea mucusului cervical
Acum cum verifici acest mucus cervical? Din ce zi a ciclului menstrual trebuie sa incepi si cat de des?
De fapt se poate incepe imediat cu terminarea menstruatiei, de fiecare data cand mergi la baie sau de trei ori pe zi. De ce trebuie de cateva ori pe zi? Pentru ca mucusul cervical este intr-o continua schimbare. Si pe cand sunt unele femei care pot avea mucus fertil pe o perioada de cateva zile, altele pot avea mucus fertil doar pentru cateva ore si altele care nu au de loc. Dar si la cele care au mucus fertil cateva zile, acest mucus se schimba in cantitate tot timpul. Cu timpul, observand aceste schimbari, poti sa inveti cu foarte mare precizie cand are loc ovulatia, chiar si fara folosirea temperatura bazala. Astfel vei sti care este perioada cea mai prielnica de a ramane insarcinate. Daca doresti sa folosesti aceasta metoda pentru contraceptie naturala, din clipa in care apare primul firicel de mucus fertil (mucusul cremos si albus de ou) esti considerata fertila si trebuie sa folosesti o alta metoda contraceptiva (nu hormonala) sau sa te abtii de la sex. Poate la inceput ti se va parea cam complicat, dar cu timpul va deveni instinctiv, la fel cum folosesti hartia igienica. Nu verifica mucusul daca esti excitata sexual sau dupa orgasm (si al tau si al partenerului) deoarece secretia vaginala si lichidul seminal pot crea confuzii, deoarece acestea seamana foarte mult cu mucusul fertil. Diferenta dintre mucusul fertil si secretia vaginala din timpul excitarii sexuale si a lichidului seminal este ca acestea din urma se usuca mult mai repede ca mucusul, se intind mai putin si cu toate ca sunt alunecoase, exista si o usoara senzatie lipicioasa, mai ales dupa ce incep sa se usuce putin.
Poti incepe sa verifici mucusul la inceput doar la nivelul vulvei, pe chilot si pe hartia igienica. Mucusul nefertil lasa pe chilot pete albe lunguete si nesimetrice, pe cand cele fertile lasa pe chilot pete rotunde, putin albe imprejur, ca un cerc. Cand te asezi pe WC sterge-te cu hartie igienica inainte de a urina si verifica mucusul de pe hartie: cantitate, cum se simte si ce culoare are. Se poate verifica si mirosul mucusului si chiar gustul. Mucusul isi schimba totodata mirosul si gustul pe timpul unui ciclu menstrual, nu numai cantitatea si aspectul. Astfel in perioada nefertila poate avea un miros si gust acrisor, intepator, usor “picant” si in timpul perioadei fertile, mirosul si gustul sunt usor dulceage sau neutre. Oricum mucusul NU trebuie sa aiba un miros neplacut, urat acesta fiind un semn de infectie.
Daca pe parcursul unui ciclu menstrual nu gasesti nici un mucus extern (la nivelul chilotului sau a vulvei, sau pe hartia igienica) atunci poate vei dori sa verifici intern. Pentru asta in primul rand trebuie sa te speli bine pe maini cu apa si sapun si sa iti usci bine mainile ca sa nu ramana umde de la apa. Fii sigura ca ai unghiile bine taiate si pilate ca sa nu te zgarii. Intern vei gasi intotdeauna mai mult mucus cervical decat extern.
Pozitia cea mai buna pentru verificarea interna este sezutul pe WC, pe vine sau in picioare cu un picior ridicat pe cada. Incearca sa vezi care este pozitia cea mai comoda in cazul tau. Cu atentie, introdu degetul aratator in vagin (sau degetul aratator si mijlociu). Incearca sa simti senzatia vaginala (uscata, lipicioasa, umeda, uda, rece, calda, “transpirata” ) si pe urma indoind usor degetul (ca si cum ai imita semnul cu degetul de vino incoace) in interior scoate-l afara. Uita-te la mucusul pe care l-ai scos, in ce cantitate, ce culoare si ce miros are. Pe urma pipa-il intre degete si noteaza senzatia. Incearca sa vezi daca mucusul se intinde sau nu intre degete.
Oricum, nu conteza cum verifici mucusul, intern sau extern, trebuie sa fii consecventa. Daca ai hotarat extern, atunci verificarea interna poate crea confuzii, deoarece la verificarea externa deobicei este mai putin mucus decat la cea interna. Dar atunci cand verifici intern ia in considerare ca vaginul secreta si el diferite secretii si chiar si atunci cand nu exista nici un mucus, senzatia vaginala poate fi de o usoara umiditate, ca de transpiratie.
Pe FEM (aplicatia on-line pentru cunoasterea semnelor fertile si a corpului tau) ai posibilitatea sa iti urmaresti schimbarile mucusului cervical cu precizie – poti sa iti notezi si cele mai mici schimbari din punct de vedere calitativ si cantitativ, la care se poate adauga o descriere amanuntita in legatura cu aceste schimbari.

Un comentariu:

  1. Vreau să mărturisesc despre ceea ce mi-a făcut o vrăjitorie pentru mine și pentru hubby.we am căsătorit din 2007 fără nici un semn de sarcină sau de concepere. Am plecat de la controlul nașterilor și nu am avut o perioadă.My gyro mi-a dat progesteron să sară - am inceput o perioada si am facut-o, dar nu am avut alta. Am facut o alta runda de progesteron, urmata de 100mg clomid timp de 5 luni, am urmat toate instructiunile medicilor, dar nu am avut nici un rezultat. Am cumparat truse de ovulatie Și în cele din urmă am luat 3 test atunci când am fost ovulație! Așa că am încercat de ani de zile! Ei bine, am fost foarte confuz, deoarece am continua să ia ept de testare ȘI ei toate păstrează transformarea a fi negativ! Chiar vreau o fetiță în timp ce hubbatul meu vrea un băiețel LOLL! Cred că încercăm prea mult, Ceea ce vă pot spune este că au fost atât de mulți ani acum și încă nu am perioada mea de ajutor, deoarece fiecare organism din jurul nostru era deja pe punctul de a-și pierde credinta pe us.no nu trebuia sa fugim pana cand nu am cantat o revista si m-am poticnit pe o pagina am gasit un subiect sau o linie de cap {A SPELL CASTER} care poate vindeca pe cineva de HIV si SIDA, , măriți-vă BREASTUL, vă ajutați să câștigați o LOTĂRIE VISA, să vă pierdeți GREUTATEA și chiar să primiți șase PACURI și să vă loviți BELLY, i-am dat o încercare și înainte să nu-l pot salva pe Priest Salami din cauza mea, făcând o vrajă pentru mine mi-a spus să merg și să fac dragoste cu hubby mea, apoi la nouă luni după vrajă și de a face dragoste cu soțul meu am livrat o gemeni un băiat și o femeie.Acest vraja numele castel este Priest Salami atât de mulți oameni sunt martorii minunata sa lucrare .. El este frumos, contactați-l purenaturalhealer@gmail.com WHATSAPP +2348105150446 dacă sunteți în orice situație dificilă Multumesc foarte mult !!

    RăspundețiȘtergere