miercuri, 7 martie 2012

pastrama de oaie

1. Carnea se scurge bine de sânge, se spală, se usucă puțin în vânt (practica cere să se pună la pastramă jumătăți de oaie, iar pulpele trebuiesc crestate des și până la os, să ajungă sarea peste tot). Se freacă bine cu cimbru și celelalte condimente. Se cerne bine cu sare și se pune într-un vas curat, de preferință de lemn. Se ține în saramura pe care o lasă două-patru zile (mai puțin, dacă e frig), întorcându-se de trei ori pe zi. Se atârnă o zi în vânt, să se usuce cât de cât, dar nu mult, ca să rămână frageda; se păstrează rulată, să-și țină un pic de zeamă. Se frige pe cărbuni, la grătar. E epocală cu mămăligă pripită și ardei iute murat. Se poate afuma, la fum rece de rumeguș de foioase: se rafinează și se conservă mai mult; totul e să nu se usuce prea tare, ca-i toval!

2. După ce s-au scos toate oasele și grăsimea de pe carnea de oaie, carnea se sărează cu sare amestecata cu silitră (300 g sare, 3 g silitră), se așează într-o covata și peste carne se mai presară un strat de sare. Se lasă astfel 5-6 zile, în care timp se întoarce de câteva ori. După aceea se scoate carnea, se scutură de sare și se ține 1-2 ore în apă rece la desărat, după care se clătește, se așează pe o scândură și se acoperă cu alta, pe care se pune o greutate, lăsându-se să se preseze timp de 1 zi. Apoi se unge cu un amestec de usturoi pisat cu sare, cimbru și coriandru, ținându-se astfel la macerat încă 1 zi, după care carnea se ține atârnată sub streașină în aer liber până se usucă. Se păstrează în cămară, atârnată în curent de aer uscat. Pastrama se frige la grătar sau se prăjește în tigaie. Se servește foarte fierbinte, cu mămăliguță calda și vin nou.

sâmbătă, 3 martie 2012

Plante in timpul sarcinii

Plante  contraindicate in timpul sarcinii

Coada soricelului - Achillea millefolium L. - Ulei esential, substante amare, actiune emenagoga.
Obligeana - Acorus Calamus L. - Substante amare, emenogog, stimuleaza contractiile uterine.
Pelin - Artemisia sp. – Stimuleaza contractiile uterine, emenagog abortiv datorita uleiului esential.
Dracila – Berberis vulgaris L. – Contine substante amare si alcaloizi toxici.
Ardei iute – Capsicum sp. (Cayenne) – Ulei esential, stimuleaza contractiile uterine.
Rostopasca – Chelidonium majus L. – Alcaloizi, substanta amare, emenagog.
Feriga – Dryopteris filix-mas (L.) SCOTT – Substante amare, stimuleaza contractiile uterine.
Carcel – Ephedra sp. Alcaloizi, substante amare, Stimuleaza contractiile uterine.
Anason dulce, Fenicul – Foeniculum vulgare MILL. – Ulei esentiale, stimuleaza contractiile uterine
Lemn dulce – Glycyrrhiza glabra L. – Stimuleaza contractiile uterine, emenagog.
Hydrastis – Hydrastis canadensis L. – Substante amare, alcaloizi, stimuleaza contractiile uterine.
Ienupar – Juniperus communis L. – Contine ulei esential si substante amare cu actiune emenagoga.
Levantica – Lavandula officinalis CHAIX – Contine ulei esential si substante amare cu actiune emenagoga.
In – Linum usitatissimum L. – Stimuleaza contractiile uterine.
Busuiocul cerbilor – Mentha pulegium l. – Ulei esential, stimuleaza contractiile uterine, emenagog.
Floarea patimilor – Passiflora incarnata L. - Ulei esential, stimuleaza contractiile uterine.
Carmaz – Phytolacca americana L. - Stimuleaza contractiile uterine, emenagog.
Podophyllum – podophyllum peltatum L. – Podofilotoxina pe care o contine este un purgativ drastic datorita derivatilor antracenici; stimulant uterin, emenagog, abortiv.
Specii inrudite cu Crusinul – Rhamnus sp. – Contin derivati antracenici cu actiune emnagoga, abortiva.
Revent, Rubarbar – Rheum sp. – Contine derivati antracenici si substante amare cu actiune emenagoga si stimulanta uterin.
Salvie – Salvia officinalis L. – contine ulei esential si substante amare; stimulant uterin datorita subsatantelor estrogene.
Vetrice – Tanacetum vulgare L. – Contine ulei esential si substante amare; stimulant uterin, emenagog.
Cimbru – Thymus vulgaris L. – contine ulei esential, cu efect stimulant uterin, emenagog.
Vasc – Viscum album L. – stimuleaza contractiile uterine, emenagog

Plante care trebuiesc utilizate limitat si cu prudenta in timpul sarcinii


Angelica – Angelica aschangelica L. – Radacinile
Dand gui – Angelica sinensis (Oliv.) Diels – Radacinile
Brusture – Arctium lappa L. – Radacinile
Merisor – Vaccinium vitis-idaea L. – Frunzele
Filimica, Galbenele – Calendula officinalis L. – Florile
Sunatoare, Pjarnita – Hypericum perforatum L. - Partile ariene inflorite
Isop – hyssopus officinalis L. - Partile ariene inflorite
Talpa gastii – Leonurus cardica L. - Partile superioare inflorite
Voronic, Unguras – Marrubium vulgare L. - Partile superioare inflorite
Musetel – Matricaria chamomilla L. – Florile
Lucerna – Medicago sativa L. – Planta intreaga fara radacini
Melisa, Roinita – Melissa officinalis L. - Partile ariene inflorite
Menta, Izma – Mentha piperita L. – Frunzele
Patlagina – Plantago sp. – Frunzele
Armurariu – Silybum marianum (L.) GAERT – Semintele
Spilcute, Granat – Tanacetum parthenium SCH.-BIP [/i]- Partile ariene inflorite
Schinduf – Trigonela foenum-graecum L. [/i] – Semintele
Urzica – Urtica dioica L. [/i]– Planta intreaga sau frunzele
Ghimbir – Zingiber officinale L. [/i] – Radacinile
ceaiul negru si ceaiul verde

Faceti atentie la consumul de ceai in timpul sarcinii , caci nu toate ceaiurile sint bune in aceasta perioada.modificarile hormonale care apar acum la femeie schimba modul de reactie a organismului fata de unele substante continute in ceai. Spre exemplu, ceaiul de crusin,de cimbru si de lemn dulce stimuleaza contractiile uterine si creste riscul de avort.Nu se consuma ceai verde in timpul sarcinii- pericol de hipertensiune si hipertiroidie pentru ambii(mama+copil).
In timpul sarcinii e cazul sa nu consumam prea mult ceai fiindca ceaiul mult impiedica absorbtia fierului. In plus, ceaiul diuretic nu e recomandat.
Mai jos aveti o lista cu ceaiuri care se pot consuma pe perioada sarcinii si alaptarii,ba chiar sunt recomandate. Insirui cateva plante si efectele lor:
- Musetelul – tonic, binefacator, ajuta la calmarea durerilor, insomnie si multe altele. In timpul sarcinii ajuta impotriva starilor de greata si starilor de voma, iar dupa sarcina la vindecarea mastitei:
- Echinaceea – imunostimulant, antiviral, antifungic, antialergenic. Efect detoxifiant, ajuta la coborarea febrei si stimuleaza transpiratia.
- Fenicul –ajuta digestia prin secretia enzimelor de digestie, contra constipatiei si crampelor, contra retentiei de apa, problemelor respiratorii, infectiilor urinare, stimuleaza productia laptelui;
- Tei – relaxant general, indeparteaza starile de tensiune si anxietate, ajuta la un somn linistit, folosit de asemenea pt. indigestii, raceala, migrene. Datorita efectului tonic al bioflavonilor pe care ii contine asupra vaselor de sange este utilizat pentru ridicarea tensiunii, palpitatii si varicoze venoase;
- Menta – racoritor si stimulant, usureaza problemele digestive, raceala, starile de rau in perioada sarcinii, impotriva inflamatiilor mucoasei intestinale, ajuta in cazul colonului spastic, boala Chron si colite ulceroase. Este astringent si decongestionant si usureaza starile de greata, febra, dureri de cap;
- Frunze de zmeur – tonic al uterului din luna a 4-a de sarcina, in timpul nasterii si in perioada postnatala (actiunea relaxanta a fragarinei asupra muschilor uterului), combate diarea, anemia, obosela si starile de slabiciune. Previne starile de greata in perioada sarcinii. Uzitat de-alungul vremii pentru a preveni avortul, a asigura o nastere sigura si eficienta si a stimula productia laptelui. Usureaza durerile menstruale si reduce sangerarea;
- Red bush – (nu stiu denumirea in romaneste) ceai traditonal in Africa de sud, este un tonic, ajuta in cazul alergiilor, dat de asemenea copiilor cu alergie la lactoza sau pentru colici, ajuta contra starilor de rau, diaree si deranjamente gastrice;
- Hibiscus – intareste sistemul imunitar si promoveaza eliminarea toxinelor, imbunatateste starea in cazul racelilor si gripei, scade febra. Bun in cazul infectiilor digestive, diaree, enterite. Efect relaxant asupra sistemului nervos – insomnie, oboseala, iritabilitate, dureri de cap;